fbpx

Palatető felújítás cserepeslemezzel

Ha épületünk tetőszerkezete elöregedett, beázik vagy más problémák adódtak vele, és szükségessé válik annak karbantartása, érdemes a tetőfelújítás cserepeslemezzel történő elvégzése.

A módszer jóval több előnnyel bír mint a hagyományos megoldások. Esetleg azoknak nem megfelelő, akik erőteljesen ragaszkodnak a hagyományos megoldásokhoz. A cserepeslemezek ugyanolyan, vagy akár egyedi díszei is lehetnek a tetőnek.

Cserepeslemez palára – Előnyök

Azon kívül, hogy ezek a panelek nagyobb szín és formaválasztékban is kaphatóak, óriási előnyük a felsorolt anyagú fedőanyagokkal szemben a kis súlyuk. Tehát ha például a palatetőt szeretnénk lecserélni tökéletes választás lehet, hiszen praktikusan a már meglévő tetőszerkezetre nyugodtan felszerelhetjük a méretre szabott cserepeslemezt, ha a palát megbírta tartani a lécezés, ezzel sem lesz gond.

Ugyancsak jelentős előny lehet az, hogy akár 6 méteres hosszúságú lemezekkel is dolgozhatunk, amiket méretre szabva is megkaphatunk. Egyszerűbb tehát szerelés, és kevésbé munkaigényes, azonban ha mégis arra kerülne a sor hogy el kell vágni a cserepeslemezt, azt könnyedén megtehetjük bármilyen hőt nem keltő vágószerszámmal.

Említésre méltó előnye még ennek a fedőanyagnak az élettartama. Az ezzel a módszerrel készült tetők akár 50 évet is bírnak és a koszosodásra, mohásodásra sem hajlamosak, így hosszú időn át megőrzik a szépségüket.

Cserepeslemez felrakása palára

A cserepeslemez kitűnő alternatívája lehet a palának, illetve a kerámia vagy beton -cserepeknek.

Összességében a tetőfelújítás cserepeslemezzel kifejezetten költséghatékony megoldás, ha valamilyen hagyományos cserép volt a lemeztető elődje – de akkor is, ha a cserepeslemez palatetőre kerül.

Mint említettem, a cserepeslemez felrakása palára egy igazán pénztárcakímélő megoldás. De nézzük kicsit részletesebben mit is jelent ez:

Mennyibe kerül a palatető felújítása cserepeslemezzel?

Ez egy rendkívül összetett kérdés. A végső árat több körülmény is befolyásolja, megkíséreltük összegyűjteni ide a legfontosabb tényezőket:

tetőszerkezet állapota: A cserepeslemezek a régi szerkezetre is felépíthetőek, ha az sértetlen. Mindenképpen érdemes azonban megvizsgálni hogy valóban nem szükséges e annak a javítása esetleg a tetőszerkezet cseréje. Nincs értelme spórolni ezen, ha valóban szükséges a javítás

a mérete: Jelentős árkülönbséget okozhat a lefedendő felület is, a felhasznált anyagok miatt. Ha a tetőnk esetleg olyan kiugró elemet is tartalmaz ami miatt több helyen kell szabni a lemezeket, az bizonyos esetekben plusz táblák betervezését is szükségessé teheti.

az igények: Korábban említettem, hogy több fajta cserepeslemez közül is választhatunk. A leginkább árbefolyásoló tényező a lemezek mintázata, és a bevonata. Léteznek például a betoncserépre hasonlító (Omega® cserepeslemez) , illetve könnyedebb, fiatalosabb formákat követő változatok is (pl. ALFA®plus

szigetelés, páravédelem: A cserepeslemezeket érdemes, illetve ajánlott ellátni valamilyen páravédő réteggel, hogy a belső fém szerkezet nem essen a korrózió áldozatául. Ezen felül már saját döntésünk, hogy egyéb szigeteléssel is kívánunk e élni.

segédanyagok: A szerelés során szükségünk lesz kiegészítő eszközökre. Ezek között vannak kevésbé jelentő költségűek mint például a csavarok, de olyanok is, amiket azért számba kell venni. Ilyenek lehetnek például a szegélyként használatos élhajlított lemezek.

szakember: Ha a tetőfelújítást szakemberre bízzuk, természetesen sok vesződségtől tudjuk megkímélni magunkat, illetve valószínűleg a költségeinken is tudunk spórolni. Amennyiben nem vagyunk biztosak magunkban, mindenképpen érdemes megfelelő szakit keresni.


Ajánlott a palatető felújítás cserepeslemezzel?
Mindenképpen. Ha költséghatékony, időtálló és ugyanakkor szép megoldást akarunk lehetőleg gyorsan, akkor a tetőfedés cserepeslemezzel a legkézenfekvőbb módja a tetőfelújításnak. Kínálatunkban biztosan megtalálja az igényeinek megfelelő lemeztípust, a tradicionális megoldásoktól kezdve a gazdaságos kivitelekig.