fbpx

Szendvicspanel: Útmutató a könnyűszerkezetes épületekhez

Szendvicspanel: Útmutató a könnyűszerkezetes épületekhez

A könnyűszerkezetes melléképületek, hideg csarnokok és szendvicspanel házak egyre népszerűbbé válnak idehaza.

Bár az óceán túloldalán már eddig is rengeteg cég és magánszemély élt a lehetőséggel, hogy gyárépületeiket, raktáraikat, logisztikai központjaikat gyorsabban és egyszerűbben építsék fel, ez a trend szép lassan Magyarországra is begyűrűzött.

Hazánkban még sokan kételkednek ebben a megoldásban, pedig a könnyűszerkezetes épületeknek és az azokat alkotó szendvicspaneleknek rengeteg olyan előnye van, amivel a hagyományosabb — például téglából készült — építmények nem rendelkeznek.

A szendvicspaneleknek rengeteg alkalmazási területe van, érdemes tehát megismerni ezt a korszerű, modern megoldást, hiszen a jövőben egyre több könnyűszerkezetes házat és melléképületet fogunk látni a városainkban.

A szendvicspanel épület tudnivalói

A szendvicspanel házat sokan könnyűszerkezetes épületként, készházként, előregyártott házként vagy moduláris épületként ismerik.

Legismertebb előnye kétségtelenül az, hogy rendkívül gyorsan készül el, hiszen a hagyományos építkezések hónapokig — vagy gyakran évekig — húzódó munkálataival szemben akár néhány hét alatt megépíthető.

Ennek oka nem más, mint az előre legyártott és a helyszínen (sőt, ma már sok esetben még a gyárban) összeszerelt alkotóelemek — tetők, oldalfalak.

A szendvicspanel tehát remek megoldás magas hőszigetelési igényű homlokzatokon, belső falakon és mennyezeteken is — vízszintesen és függőlegesen egyaránt felszerelhető.

szendvicspanel épület

könnyűszerkezetes épület

Emellett további előnye, hogy igen magas tűzvédelmi besorolása van, hiszen akár órákig képes ellenállni a tűznek anélkül, hogy meggyulladna.

Emellett az időjárás ellen is remekül véd, nem képes benne kárt tenni az eső, a szél vagy a hó.

Az energiahatékonysága is remek, mert a meleg — vagy éppen hideg — levegő egyáltalán nem, vagy csak nagyon kis mértékben képes távozni belőle, ezáltal nincs szükség folyamatos fűtésre/hűtésre.

De vajon melyek azok az alkalmazási területek, ahol a szendvicspanelekkel a leggyakrabban találkozatunk?

Ahogy az alábbiakban láthatjuk, nem sok ilyen építési kategória létezik!

Lakossági használat — szendvicspanel ház

könnyűszerkezetes ház

Amerikában rengeteg ház épül könnyűszerkezetes elemekből, szendvicspanelből, hiszen a közhiedelemmel ellentétben igen tartós megoldás (sok esetben például földrengésállóbb, mint a tégla építésű házak), ám a természeti katasztrófa által sújtott övezetekben sajnos teljesen mindegy, hogy a ház milyen anyagból épül, a hurrikánok és a tornádók ígyis-úgyis kárt tesznek az épületben.

Ám a könnyűszerkezetes ház rendkívül gyorsan és egyszerűen újjáépíthető, és minden olyan fontos és hasznos tulajdonsággal rendelkezik, amivel a népszerűbb, hagyományosabb építmények.

Az alábbiakban a leggyakoribb lakossági építményeket mutatjuk be, amelyek szendvicspanel technológiát használnak.

Tetőszerkezetek

A családi házak egyik legkritikusabb eleme a tető.

Egy tetőcsere rengeteg pénzbe kerülhet, ráadásul sokszor nem elég csak felújítani, meg is kell erősíteni — főleg, ha napelemeket vagy más, a szerkezetet megterhelő elemeket szeretnénk rajtuk elhelyezni.

A szendvicspanel tető rendkívül jó megoldás, hiszen amellett, hogy erős, rendkívül jó hőszigeteléssel bír.

Mint azt jól tudjuk, a hő mindig felfelé száll, így a tetőszerkezet egyik fő feladata nem más, mint elérni, hogy a fűtésre költött pénz ne távozzon a ház tetején.

Térelválasztó

A szendvicspanelek nem csak a tetőre szerelhetőek — tökéletes megoldást nyújtanak oldalfalakként is.

Előfordulhat például, hogy új helyiségeket, tereket szeretnénk létrehozni.

Ebben az esetben célszerű minél kevesebb munkával, minél gyorsabban létrehozni a különböző térelválasztókat és oldalfalakat, amelyeknél ugyanolyan fontos a hőszigetelés, mint a tető esetében.

Komplett, előre elkészített szendvicspanel ház

Leggyakrabban természetesen akkor találkozhatunk szendvicspanelekkel a lakossági piacon, amikor az egész könnyűszerkezetes ház szendvicspanelekből épül fel.

Az így készült építmények megbízhatóak, elegánsak, időtállóak.

Bár itthon még sokan kételkedéssel fogadják ezt az idehaza még újnak számító technológiát, de ez a következő években szinte biztosan változni fog, ahogy majd a szendvicspanel házak tovább terjednek a lakosság köreiben.

Ipari használat — könnyűszerkezetes épület

könnyűszerkezetes műhely

A szendvicspanel házak mellett egyre népszerűbbé válnak az ipari használatra szánt könnyűszerkezetes épületek is.

Bár elsőre hihetetlennek tűnhet, de egy hideg csarnok akár 4 héten belül elkészülhet.

A csarnokokhoz akár 13,5 méter hosszú, 10 méter széles szendvicspanelek is gyárthatóak, ami azt jelenti, hogy az építkezés során nagyon kevés elemből fog állni az építmény, így maga az építési folyamat rendkívül kevés felesleggel és szeméttel jár majd.

Ipari csarnok, üzemcsarnok, sportcsarnok

A csarnoképületek jókora része ma már könnyűszerkezetes technológiával készül.

A szendvicspanelek könnyen szigetelhetőek, többek között például PUR, PIR és kőzetgyapot töltettel.

Mezőgazdasági épületek, hűtőházak

A szendvicspanel akár hűtőházakhoz is használható remek hőszigetelésének hála.

Ezek az elemek speciálisan, 0 és -40 ℃ közötti hőmérséklethez vannak tervezve.

A legfőbb felhasználási területei:

  • élelmiszer feldolgozók
  • kötött higiéniai alkalmazások
  • hütőkamrák

Mobil iroda

Sok irodaépület készül ma már könnyűszerkezetes elemekből.

Nem is csoda, hiszen a gyorsaság mellett a hatékony hőszigetelés, illetve a modern stílus lehetővé teszi, hogy a cégek a márkájukhoz illő elegáns, minőségi irodaépületet alakítsanak ki.

A hagyományos irodakomplexumok építése ráadásul jóval körülményesebb a városokban, hiszen a városi építés önmagában is jóval nehezebb és korlátozottabb a jelentős forgalom, illetve a hely szűkössége miatt.

Lakossági vagy ipari könnyűszerkezetes melléképület

könnyűszerkezetes melléképület

Mivel a szendvicspanel a lakossági és az ipari követelményeknek is maradéktalanul megfelel, ezért magától értetődik, hogy a melléképületekkel szemben támasztott követelmények sem jelentenek gondot.

A melléképületek egyébként is jóval könnyebb építőanyagokból készülnek általában, hiszen a hőszigetelés ebben az esetben jóval kevésbé fontos, mint az előbbi két kategóriánál.

A könnyűszerkezetes melléképületek kivitelezéséhez tehát rendkívül logikus döntés szendvicspanelt választani.

Garázs és autóbeálló

A garázsok, autóbeállók esetében a biztonság a legfontosabb szempont.

Éppen ezért jó megoldás a szendvicspanel, hiszen tűz- és időjárásállósága nem engedi, hogy a melléképületben tárolt értékeknek bármi baja essen.

Raktárak és logisztikai központok

A tűz- és időjárás elleni védelem a raktárak esetében is fontos.

Alapszabály, hogy bármilyen épülethez — aminek az a fő feladata, hogy megóvja a benne tárolt értékeket — érdemes szendvicspanelt választani.

A könnyűszerkezetes melléképület ráadásul szinte bárhova felépíthető, ezért akár a már elkészült főépületek közvetlen szomszédságában is elhelyezhető.

Szendvicspanel műhely

A műhely szintén sok olyan eszközt és szerszámot tartalmaz, amelyek értékesek — vagy éppen hőt termelnek, gyúlékonyak.

A munkahelyi balesetek elkerülése érdekében fontos, hogy a tűzvédelmet prioritásként kezeljük.

Amennyiben szerszámainkat biztonságban szeretnénk tudni, válasszunk szendvicspanelt!

szendvicspanel melléképület árak

Könnyűszerkezetes melléképület árak, szendvicspanel ház árak, vélemény — és vásárlásszendvicspanel ház árak, vélemény

A magyar lakosság eleinte kétkedve fogadta a könnyűszerkezetes elemek, a szendvicspanelek térnyerését.

Ám érdemes utánaolvasni a különböző építőipari szakértők, illetve a könnyűszerkezetes épület tulajdonosok véleményeinek, hogy felismerjük: a jövő kétségtelenül a szendvicspanel épületeké!

A legfőbb előnyei:

  • Remek hőszigetelés
  • Energiatakarékosság
  • Gazdaságosság
  • Széles választék
  • Tartósság
  • Megfelelő időjárás-elleni védelem
  • Tűz- és vízállóság

Mindez rendkívül gyorsan, egyszerűen.

Már csak egyetlen kérdés maradt: mit érdemes tudni a szendvicspanel ház árakról, a könnyűszerkezetes melléképület árakról, illetve az osb szendvicspanel árakról?

Amennyiben egy igazán megbízható cég széles kínálatát, kedvező árait és minőségi termékeit szeretné megismerni, tekintse meg a Betolemez szendvicspaneljeit!