fbpx

A cserepeslemez hátrányai, előnyei és egyéb tudnivalói

A cserepeslemez hátrányai, előnyei és egyéb tudnivalói

A lemeztető korunk egyik legjobb, legmodernebb tetőfedési megoldása.

Viszonylag újnak számít még a hazai piacon, ám gyors terjedése a bizonyíték arra, hogy miért számít rendkívül hatékony, biztonságos és esztétikus építőelemnek!

Alapvetően három kategóriába sorolhatóak:

  • Előkorcolt tetőlemez
  • Trapézlemez
  • Cserepeslemez

Egyik legnagyobb előnyük a hagyományosabb építőelemekkel és tetőfedési eljárásokkal szemben a hihetetlen tartósságuk — akár 40 évig is képesek tökéletesen, elszíneződés- és sérülésmentesen ellátni feladataikat.

Mivel ma már rengeteg verzióban érhetőek el, könnyen tudunk olyat választani, ami még évtizedek múltával sem megy ki a divatból, ahogy például a cserepek sem tűntek el a piacról.

Fenntartásuk rendkívül egyszerű, nem igényel speciális feladatokat.

Amennyiben pedig valamilyen oknál fogva mozgatnunk kell őket, ezt jóval egyszerűbben meg tudjuk tenni, mint ha valódi cserepekről lenne szó!

Ám mint mindennek, a lemeztetőnek is vannak hátrányai, és elfogultak lennénk, ha nem mutatnánk be ezeket is!

A lemeztető hátrányai

lemeztető

Mivel több fajta lemeztető létezik, ezért kevés olyan általános lemeztető hátrány létezik, amely mindre igaz lenne.

Ám az kijelenthető, hogy egyes lemeztetők — például a trapézlemez — sokkal jobban illik az ipari épületek, hideg csarnokok stílusához, ezért lakossági felhasználása kevésbé népszerű, mint például a korcolt lemezeknek vagy a cserepeslemezeknek.

A lemeztetők hátrányaként továbbá a kopogó hangjukat szokták felhozni, miszerint az esőcseppek vagy az egyéb időjárás okozta, tetőnek ütköző dolgok nagy zajjal járnak.

Ez azonban, ahogy az alábbiakban olvasható lesz, ma már könnyen orvosolható!

Ami pedig az árukat illeti, mint minden termék esetében, úgy a tetőlemezeknél is léteznek olcsóbb, illetve drágább verziók is.

Sajnos minél keresettebb, vagy minél költségesebb az előállítása, annál drágább maga a termék — ez az oka annak például, hogy a cserepekre legjobban hasonlító cserepeslemezek drágábbak, mint a melléképületekre gyártott lemezfajták.

Mindezek tudatában vajon melyik megoldással járunk a legjobban?

Cserép vagy cserepeslemez?

cserép vagy cserepeslemez?

Bár kinézetük hasonló, mégis fontos különbségek mutatkoznak a tetőcserepek, illetve a lemez cserepek között.

Tető cserép

A cserepes tető rengeteg apró cserépből áll össze, így azok bármilyen bonyolult tetőszerkezeti formára felhelyezhetőek.

Jellemzően betonból vagy kerámiából készülnek, ami a legnagyobb előnyük, de a legnagyobb hátrányuk is egyben.

Előnyük, hogy mivel a beton és a kerámia festhető, ezért a cserepeken nem látszik a sérülés — a kosz, szennyeződés vagy a moha viszont annál inkább.

A kerámiát emellett égetni szükségeltetik. Ha ezt nem megfelelő anyagból teszik, mész maradhat benne, ami utat enged a beázásnak, a hideg hónapokban pedig a cserepek szétfagyásához vezethet.

Bár a cserepeket vízállóként értékesítik, sok esetben sajnos magukba szívják a vizet — ez pedig nem csak a fagyás miatt probléma, hanem a súlyuk miatt is.

A tetőcserepek legnagyobb hátránya a lemezcserepekkel szemben ugyanis a nehézségük.

Egy négyzetméter tetőcserép akár a tízszerese is lehet a lemez cserép súlyának, ami komoly terhet jelenthet a tetőszerkezetre nézve.

Lemez cserép

lemez cserép

Míg a hagyományos cserép négyzetméterre számolt súlya akár 40-50 kg is lehet, addig a cserepeslemez általában 5 kg, vagy kevesebb.

Ez azonban nem azért van, mert gyengébb minőségű, kisebb védelmet nyújt, vagy ki van spórolva belőle az alapanyag.

A cserepeslemezek sokkal újabb technológiával (acélból) készülnek, így a cserepekhez képest sokkal hatékonyabban képesek ellátni a feladatukat.

Könnyed súlyuk mellett tehát rendkívül biztonságosak, egyáltalán nem tud kárt tenni bennük az eső, a szél vagy a hó — nincs beázás, fagyás, törés.

Kijelenthetjük: az összes tetőlemez esetében, így a cserepeslemeznél is évtizedekben érdemes gondolkodni!

A cserepekkel ellentétben a kosz, szennyeződés, por és szemét nem képes megtapadni a felületükön — vagy amennyiben mégis, az első eső lemossa.

A szerelése, gyártása és kivitelezése rendkívül gyorsan és hatékonyan történik, akár néhány nap alatt kialakítható akár egy komplett tetőszerkezet is.

Ráadásul a cserepeslemezeket méretre szabva gyártják — akár 6 méteres hosszúságban is —, ezért megoldható, hogy az egész tetőszerkezetet csupán néhány nagy elemből tevődjön össze.

A nagyobb méret azonban hátrányt is jelenthet.

A cserepeslemez hátrányai

cserepeslemez hátrányai

Mivel a cserepeslemezeket lécezni kell, ezért minimálisan kialakítható méretük jóval nagyobb, mint azt a cserepeknél megszokhattuk.

Ez sajnos azzal jár, hogy a legbonyolultabb formájú tetőszerkezetekre kevésbé jó megoldás, mint a cserép.

Azt azonban érdemes hozzátenni, hogy nagyon kevés ilyen tetőszerkezet létezik ma Magyarországon, ezért a házak 99%-ában a cserepeslemez jobb megoldásnak fog bizonyulni, főleg annak tudatában, hogy a meredekebb dőlésszögű tetőkhöz egyáltalán nem javasolt a cserép, hiszen nagy súlyuknak köszönhetően balesetveszélyessé válhatnak.

A cserepeslemez hátrányaihoz szokták sorolni még, hogy a cseréphez képest jobban hallhatóak rajta az esőcseppek — tehát kopog.

Ha ez zavarna minket, akkor íme néhány tipp, amivel könnyen orvosolható a probléma:

  • Olyan cserepeslemezt válasszunk, amire antikondenzációs filcréteg kerül
  • Kezeljük prioritásként a tető és a födém szigetelését
  • Megfelelő, minőségi szakembert válasszunk a cserepeslemez felrakásához

Így könnyen, gyorsan hárítjuk el azt a cserepeslemez hátrányt, amitől a legtöbben félnek.

További hátránya még, hogy a valódi cseréphez legjobban hasonlító matt cserepeslemez ára sajnos drágább, mint a melléképületekre gyártott fényes lemez.

Ám a cserepeslemez ára még így is rendkívül versenyképes, megannyi előnyéhez képest igen kedvező árú terméknek számít — főleg annak tudatában, hogy akár több évtizedig is képes ellátni a feladatait a házak, melléképületek tetején.

Cserepeslemez vélemények, árak — és vásárlás

cserepeslemez vélemények, árak

A lemeztetők — így a cserepeslemezek is — korunk egyik legmodernebb tetőfedési megoldásának számítanak.

Ahhoz azonban, hogy maradéktalanul meg legyünk elégedve a végeredménnyel, fontos, hogy szakértő, megbízható kivitelezőt válasszunk a feladatok elvégzésére.

Ez ugyanúgy vonatkozik a mesteremberre, aki felrakja a cserepeslemezt, mint a gyártóra, aki az anyag minőségéért felel.

Csak olyan gyártót válasszunk, aki garanciát vállal a termékeire, valamint transzparens módon bemutatja, hogy miként készül az általa gyártott termék.

Nálunk például így:

https://www.youtube.com/watch?v=_FurgEMpILc&feature=emb_title

Amennyiben minőségi, megbízható tetőlemezeket, cserepeslemezeket szeretne választani élete egyik leghosszabb befektetéséhez, nézzen körül a Betolemez széles kínálatában!