Cserepeslemez ára, felrakása és egyéb fontos tudnivalói

Cserepeslemez ára, felrakása és egyéb fontos tudnivalói

A cserepeslemez a lakossági piac egyik legnépszerűbb tetőlemez fajtája — nem nehéz kitalálni, hogy miért.

Rendkívül szép és esztétikus kinézete, könnyű és viszonylag gyors felrakása, valamint hosszan tartó megbízhatósága mind-mind szerepet játszanak abban, hogy egyre több családi ház, illetve melléképület tetején láthatjuk.

Ám ahogy minden minőségi termék esetében, úgy itt felmerül a nagy kérdés: vajon hogy áll a cserepeslemez ára 2022-ben?

Ahhoz, hogy erre választ kapjunk, részletesen meg kell ismernünk mindent, amit a cserepeslemez árak kalkulációjakor felmerülhet, mint költség.

Cikkünkben részletesen bemutatjuk, hogy:

 • Milyen más tetőlemez fajták léteznek még?
 • Miként történik a cserepeslemez felrakása?
 • Milyen cserepeslemez árakkal érdemes kalkulálni 2022-ben?

Íme minden, amit a tetőlemez — és főként a cserepeslemez — árakról tudni érdemes!

Lemeztető és tetőlemez árak

lemeztető árak

A tetőlemezeket általában három kategóriába soroljuk:

 • Előkorcolt lemez
 • Trapézlemez
 • Cserepeslemez

A trapézlemezt — ahogy arról már korábban írtunk — főleg hidegcsarnokok, sportlétesítmények, gyárépítmények és mezőgazdasági épületek tetőfedésére használják.

A családi házak, melléképületek esetében jóval népszerűbb megoldás az előkorcolt lemez, illetve a cserepeslemez.

Mindhárom lemez ugyanabból az anyagból (acélból) készül — a különbség köztük a formában, színben, méretben, súlyban, anyagvastagságban és az anyagot körülvevő bevonat vastagságában keresendő.

Alacsony — gyakran 5 kg/m2 alatti — súlyuk kiválóan alkalmassá teszi őket még az olyan egyszerű tetőszerkezetek lecserélésére is, mint a palatető.

Ehhez pedig sem a tetőszerkezet átalakítására, sem a felújítására vagy megerősítésére nincs szükség!

Pontosan ez a népszerűségének egyik fő oka, hiszen amellett, hogy a cserepekhez képest elhanyagolható mértékben terheli csak meg a tetőszerkezetet, teljesen megkülönböztethetetlen a valódi cserepektől!

Mindezek alapján kijelenthető, hogy bár vannak hátrányai, azonban a cserepeslemez az egyik legjobb tetőfedőnek számít!

Ahhoz azonban, hogy a cserepeslemez árakat megértsük, először tisztában kell lennünk azzal, hogy miként is történik a cserepeslemez felrakása!

Cserepeslemez felrakása

A lemeztető lerakása viszonylag egyszerű folyamat, ám célszerű minden esetben szakember segítségét bevonni a munkálatokba, hiszen hiába lesz rendkívül jó minőségű a kiválasztott alapanyag, ha a szerelés silány. Ebben az esetben ugyanis sajnos előfordulhat, hogy az időjárás kárt tesz az elkészült lemeztetőben, a szigetelés nem lesz megfelelő, vagy a tetőszerkezet egyszerűen szétesik az idő múlásával.

Egy hozzáértő szakemberrel mindezek könnyen elkerülhetőek.

A cserepeslemez felrakása hasonlóan történik, mint a többi tetőlemez esetében — a hagyományos kerámia cserepektől azonban jelentősen eltér.

Mivel a cserepeslemezek csavarokkal vannak rögzítve, illetve jóval kisebb a súlyuk, mint a hagyományos cserepeké, ezért jóval nagyobb tető dőlésszöget tesznek lehetővé.

A tetőteret — még a lécezés előtt — vízálló, légáteresztő fóliával ajánlott bevonni, ami szigeteli, illetve a szellőzésben is segíti az elkészült tetőt.

A lécezés alapvetően 35 centiméteres — nyújtott mintázat esetén 40 cm-es — távolságban történik.

A cserepeslemezek rendkívül könnyen kezelhetőek, méretre szabhatóak. Minden olyan eszköz használható erre a célra, ami nem kelt hőhatást — használhatunk például fűrészt vagy lemezvágó ollót is.

Mivel a tetőlemezeket — így a cserepeslemezt is — egyedi méretezéssel gyártják, ezért célszerű olyan méretben kérni, ami módosítás nélkül alkalmas a lerakásra, hiszen akár 6 méteres hosszban is rendelhetőek, ami miatt csupán néhány darabra lesz szükségünk ahhoz, hogy egy családi ház teljes tetőszerkezetét befedjük vele.

A gyártási folyamat tehát nagy szabadságot tesz lehetővé, az alábbi videóban részletesen is bemutatjuk.

https://www.youtube.com/watch?v=_FurgEMpILc

Az egyedi méret miatt nagyon kevés felesleg keletkezik, valamint a tényleges szerelési munka is jóval kevesebb lesz vele.

Ez pedig (ahogy azt mind jól tudjuk, akik már építkeztek valaha) az egyik legfontosabb költségelem a cserepeslemez árában.

Cserepeslemez árak

cserepeslemez árak

A cserepeslemez tetőfedés alapvetően két költségelemből épül fel:

 • Tetőlemez
 • Munkadíj

Sokan azonban bele sem gondolnak, de minden építési munkálatot két másik kategóriára bonthatunk:

 1. Kezdeti költségek
 2. Fenntartási költségek

Ez azért fontos, mert a kettő együtt adja ki a valódi költséget — azt, amit az adott építményre a teljes időtartama alatt fizetnünk kell.

Amennyiben például olcsón szeretnénk házat építeni, akkor a kivitelezési költségünk alacsonyabb lesz, mint annak, aki jobb anyagokkal, jobb szakemberekkel építteti meg a házát — ám a későbbiekben éppen ezért jóval magasabb fenntartási költséggel számolhatunk: kevésbé hatékony hőszigetelés, magasabb rezsi, gyakoribb felújítás.

Aki tehát a kivitelezési költségeken szeretne spórolni, az bizony ezt az árat később, a fenntartási költségeken fogja elbukni.

Érdemes tehát mérlegelni, hogy több részletben szeretnénk olcsón kifizetni a kivitelezést, sok-sok bosszúsággal — vagy egyszer, drágábban, de hosszú távra.

Tetőlemez ár 

lemez cserép ár

A modern tetőlemezek ára valahol 3.000 és 6.000 forint között helyezkednek el négyzetméterenként.

Mindez függ az adott cserepeslemez megjelenésétől, méretétől, vastagságától, ezért a konkrét lemez cserép árak mindig az egyedi igényektől függ.

Legfrissebb cserepeslemez áraink itt tekinthetőek meg — képekkel, méretekkel és részletes leírásokkal.

Cserepeslemez tető munkadíj

A cserepeslemez felrakása munkadíj ellenében történik, ami hasonló mértékű költséget jelent, mint amennyiért a felkerülő tetőlemezeket vásároljuk.

Ám ahogy az alapanyagot, úgy a cserepeslemez tető munkadíját is több faktor fogja befolyásolni:

 • A meglévő tetőszerkezet állapota — szükség van-e a teljes tetőszerkezet cseréjére?
 • A tetőfelület mérete — mekkora területet kell lefedni?
 • A tetőszerkezet komplexitása — milyen nehéz a tetőfedés kivitelezése?
 • A tetőszerkezet egyéb munkálatai — a párazáró fólia és a szigetelés mind-mind extra munkát jelent, amelyek bizony megdobják a munkadíj költségét
 • Az egyedi igények és a szakember népszerűsége — milyen egyéb megoldást szeretnénk megvalósítani, és milyen árakon dolgozik a szakember?

Láthatjuk, hogy mind a tetőlemez cserép, mind pedig a cserepeslemez tető munkadíja sok-sok faktorból áll, amely mind hatással lesz a cserepeslemez árkalkulációjára.

A lényeg, hogy mindig a minőségre törekedjünk, hiszen egy nagyon hosszú távú befektetésről van szó, amelyet évtizedekig fogunk csodálni.

Cserepeslemez méretek, típusok, mintázatok — és vásárlás

cserepeslemez felrakása

A tetőszerelés ára kétségtelenül fontos faktor — ám nem a legfontosabb!

Sokkal fontosabb az, hogy a végeredménnyel maximálisan elégedettek legyünk, és ne legyen szükség utólagos javításokra, módosításokra vagy bosszankodásra.

A különböző cserepeslemez méretek, színek, formák és mintázatok jelentős mértékben befolyásolják azt, hogy milyen lesz a házunk vagy melléképületünk kinézete, stílusa és hangulata.

Amennyiben minőségi, megbízható alapanyagokat és kivitelezőt választunk, azzal egy olyan döntést hozunk meg, amellyel hosszú évtizedekig elégedettek leszünk — az elégedettségnél pedig ebben az esetben nincs fontosabb!

Aki egy igazán minőségi, saját gyártású lemezszerkezetben gondolkodik, annak bátran merjük ajánlani a Betolemez cserepeslemezeit!